Al enige tijd ben ik helemaal in de ban van ‘Urban Sketching’. Een term die de meesten van jullie inmiddels wel zullen kennen, want ik zie steeds meer mensen bezig met het tekenen van mooie grachtenpandjes, reisverslagen en alledaagse bezigheden zoals een koffiemomentje of het uitlaten van de hond. Want dat wil Urban Sketching zeggen: Het tekenen op locatie van wat je onderweg allemaal ziet en wat je graag in je op wilt nemen en vast wilt leggen. En nóg mooier dan het maken van een foto is het vastleggen door middel van een tekening een superleuke manier om deze herinneringen te bewaren. Het is ook nog eens een heerlijke ontspanning en echt een momentje voor jezelf!
Door je te verdiepen in Urban Sketching ga je met andere ogen naar voorwerpen of een straatbeeld kijken waardoor je zoveel meer waardering krijgt voor de omgeving waar je bent. Dat is een mooi extraatje! 😉 Probeer dus regelmatig je schetsboek en pen mee te nemen wanneer je er op uit gaat en pak een momentje voor een snelle schets of een uitgebreidere tekensessie. Het is natuurlijk ook leuk én super gezellig om een drawdate met anderen te maken! Heel gaaf om dan te zien hoe iedereen zijn eigen draai en stijl aan de tekening geeft.
Regelmatig wordt een tekening uitgewerkt in een journal, zodat je een soort dagboekje krijgt van alles wat je hebt meegemaakt en gezien tijdens je trip. ‘Urban Journaling’ of ‘Travel Journaling’ zijn ook termen die veel overeenkomsten vertonen met Urban Sketching. Je hoeft vaak niet eens ver te reizen voordat je een leuk onderwerp tegenkomt. In je eigen dorp of stad zijn vast ook tal van mooie plekjes en misschien wel historische pandjes, die het tekenen meer dan waard zijn.
Door de combinatie van illustraties en sketches met handlettering of brushlettering ontstaan de mooiste creaties. Door veel om je heen te kijken en te focussen op bepaalde situaties of details, krijg je al snel handigheid in het zien van een tekenonderwerp en het vastleggen van speciale momentjes. Een summiere toelichting op de gebeurtenis, door middel van een kleine tekst, helpt je het verhaal achter de illustratie te onthouden. Heel erg leuk om later je journal of tekenmap regelmatig nog eens door te bladeren om zo herinneringen op te halen.
Urban Sketching en MyArtBook
Eigenlijk heb je voor Urban Sketching in beginsel niet veel meer nodig dan potlood en papier. Dat is genoeg om mee aan de slag te gaan. Echter dit is niet zo praktisch wanneer je ergens buiten gaat zitten tekenen, met het risico op wegwaaien en dergelijke. MyArtBook is hiervoor ideaal.
Deze tekenmap kun je vullen met allerlei soorten papier, zodat je op elk gewenst moment kunt kiezen voor papier waar jij op dat moment behoefte aan hebt en passend bij het materiaal wat je gebruikt. Het schetsboek heeft een harde kaft, die je helemaal kan omslaan, wat mooi stevigheid biedt bij het tekenen onderweg. Het papier wordt op de plaats gehouden door 2 elastieken, die aan het schetsboek vastgemaakt zijn. Binnenkort wordt er een klein etuitje gelanceerd, die je aan het schetsboek kunt vastmaken. Hoe handig is dat? Naderhand kun je het papier makkelijk afscheuren door de unieke afscheurrand, zodat je je tekening niet hoeft te beschadigen.
Ik zal je even in het kort vertellen wat voor papier beschikbaar is voor MyArtBook, want er is ontzettend veel keuze. Er zijn maar liefst 12 verschillende soorten papier. Ik noem de volgende:
Voor Aquarelverf is ‘watercolour paper 200 gram’ heel geschikt. Het papier heeft de ribbelige structuur van aquarelpapier waardoor het de verf goed opneemt en deze niet van het blad afloopt.
Wil je een template, een bepaald lettertype of voorbeeldillustratie overtrekken, dan is ‘sketch curious trans 140 gram’ de beste optie. Dit transparante papier maakt dat overtrekken een makkie is, waardoor je snel kunt oefenen en leren.
Veel van ons creatievelingen werken graag met waterverf, brushpennen en/of alcoholmarkers. Hiervoor zijn de volgende papiersoorten geschikt: ‘off white 300 grams’, ‘white 300 grams’ of ‘ultra white watercolour 350 grams en 200 grams’. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft. Omdat verschillende papiersoorten (afhankelijk van het soort papier) al vanaf 10 of 20 sheets te krijgen zijn, kun je ook makkelijk eens iets anders uitproberen, zonder dat je meteen een hele blok moet kopen.
‘Ultra Smooth White paper 160 grams’ is extra glad papier en de liefhebbers van markers zullen het een feest vinden om hierop te tekenen.
Wil je eerst nog wat meer oefenen, voordat je je gaat wagen aan het speciale papier. Dat mag natuurlijk ook. Daarvoor kun je naar hartelust schetsen op dit kladpapier in 2 verschillende kleuren: ‘White drawing paper 120 grams’ en ‘Off white drawing paper 120 grams’.
Super mooi is ook ‘Recycled Kraft/Fluiting Grey’ wanneer je met potlood en fineliner (Sakura) aan de slag gaat. Dit geeft een extra spannend effect wanneer je dit combineert met een witte gelpen.
De laatste papiersoort die ik wil benoemen is ‘Black drawing paper 120 grams en 210 grams’. Dit zwarte papier geeft een hele chique uitstraling bij het gebruik van de pen touch (goud en zilver) en/of wit dekkende acquarelverf. Heel feestelijk voor een partijtje of etentje!
Was er eerst al een prachtig zwart MyArtBook…sinds kort is deze ook te verkrijgen in een mooie zacht blauwe kleur in de formaten A3, A4 en A5, evenals alle soorten papier.
Nieuw: Etui. Makkelijk voor onderweg om wat stiften en potloden mee te nemen. De etui is uitgevoerd met een elastiek zodat je hem makkelijk om de kaft van je MyArtBook kunt bevestigen.
Wil je na dit hele verhaal ook snel aan de slag? Pak je spullen, neem de fiets en zoek een geschikt plekje op! Heel veel plezier bij het Sketchen! Wie weet kom jij mij nog ergens tegen! 😉
Liefs Marion